• DEŇ MATIEK

            12. 5. 2024

            Matka je človek, ktorý nás nosil pod srdcom, človek, ktorý nám dal nezištnú lásku a starostlivosť od malého nemluvňaťa  až po celý jej život. Každý vie, čo matka preňho znamená. Ďakujeme, mamičky, že sme s Vami mohli osláviť Váš sviatok a že sme mohli spoločne prežiť krásne slnečné popoludnie, kde sme Vám mohli ukázať, čo sme si z čistej lásky pre Vás pripravili.

          • Druhá výhra tretiakov

            10. 5. 2024

            V  tomto školskom roku hrajú tretiaci celoročnú, motivačnú   triednu hru, v ktorej sa usilovným učením, slušným správaním a inými aktivitami posúvajú k vytúženej výhre. Tento školský rok dosiahli druhú  výhru už v mesiaci máj . A ich výhrou bol deň bez učenia, spríjemnený sladkou maškrtou. A tak 10. mája prevoňali celú školu vlastnoručne vyrábanými palacinkami naplnenými džemom, nutelou, ozdobené šľahačkou, ovocím .... od výmyslu sveta! 

            Svoju  výhru si tretiaci naozaj užili a už teraz usilovne pracujú na získaní tretej výhry. Tak im držme palce! Nech sa im to  čo najskôr podarí! 

             

            Tretiaci ďakujú mamine Janke H. za vajíčka, olej a šľahačku. A aj mamine Simonke B. za nákup džúsov  na oslavu Dňa matiek! 

          • Turnaj vo florbale

            10. 5. 2024

            Základná škola Lovča zorganizovala dňa 3.5.2024 turnaj vo florbale pre žiakov neplnoorganizovaných škôl okresu.  Päť družstiev s plným nasadením súťažilo o čo najlepšie umiestnenie. Našu školu reprezentovali žiaci Teo Kapusta, Nikolka Tršová, Vilko Tatár, Lukas Rečlo, Filip Augustín, Marek Kapusta  a brankár Tobi Bachleda. Role kouča sa vynikajúco zhostil pán Michal Kapusta. 

            Vďaka zohranosti a nasadeniu sa nášmu družstvu podarilo získať nádherné 3. miesto.  Gratulujeme!!!

             

          • Netradičná hodina slovenčiny v 3. triede

            25. 4. 2024

            Slohové učivo - Opis pracovného postupu - sa tretiaci učili netradične. V praktickej časti hodiny slovenčiny pripravili potrebné suroviny, preštudovali recept a uvarili voňavú krupicovú kašu. Dochutili ju obľúbenými ingredienciami  a s chuťou zjedli. S nasýtenými bruškami, v teoretickej časti hodiny, spísali zoznam surovín, vytvorili postup prípravy a opísali pracovný postup prípravy triednej hostiny. Učivo sa výborne naučili a zároveň si dali výživné  a chutné raňajky. 

          • Deň Zeme 2024

            23. 4. 2024

            Deň Zeme žiaci školy oslávili rovesníckym vyučovaním. Tretiaci si pre ostatných žiakov školy pripravili vyučovanie o planéte Zem, o potrebe jej ochraňovania, učili spolužiakov ako správne separovať odpad, čo je to recyklácia a ako každý človek môže prispieť k ochrane našej planéty. Pripravili si pre spolužiakov dramatizáciu hry o triedení odpadu, hádanky, rébusy, tajničky, náučné filmy  a spolupracovali, vysvetľovali a viedli aktivity mladších i starších spolužiakov.  

            A aj keď upršané počasie nedovolilo zrealizovať brigádu čistenia okolia školy a obce,  čoskoro sa žiaci vyberú do ulíc a k sviatku Dňa Zeme prispejú aj takouto osožnou činnosťou. 

          • Úspešní tretiaci

            23. 4. 2024

            V okresnom kole matematickej súťaže Pytagoriáda našu školu reprezentovali tretiaci Marek Kapusta a Teo Kapusta. Obaja sa stali úspešnými riešiteľmi a umiestnili sa na 18. - 23. mieste medzi viac ako päťdesiatkou súťažiacich. 

            Teovi a Marekovi gratulujeme a ďakujeme za reprezentáciu školy. 

          • Štvrtáčky - športovkyne

            15. 4. 2024

                                                        

            Nová súťaž v prehadzovanej prvý krát otvorila dvere všetkým žiakom prvého stupňa základných škôl v okrese Žiar nad Hronom. Do prvého kola sa zapojili i žiaci našej školy. Štvrtáčky v športovom zápolení triumfovali. Po dvoch výhrach a jednej tesnej prehre v tajbrejku skončili na 2. mieste. Začali tvrdo trénovať a tešia sa na druhé kolo, do ktorého vložia viac síl, aby bol športový výkon ešte úspešnejší.

          • Zápis žiakov do 1. ročníka

            15. 4. 2024

            Každý rodič chce pre svoje dieťa len to najlepšie, čo mu môže poskytnúť. Vždy v apríli zákonní zástupcovia hľadajú najvhodnejšiu inštitúciu, v ktorej si dieťa bude rozvíjať všetky schopnosti, nadobúdať vedomosti a zažívať spolu so spolužiakmi krásne momenty v školských laviciach. 4. 4. 2024 Základná škola v Lovčici – Trubíne privítala desať predškolákov, ktorí sa spolu s rodičmi rozhodli pre tento dôležitý životný krok. Budúci prváci preukázali už pri zápise šikovnosť, vynaliezavosť a samozrejme perfektné vedomostné zručnosti. Vitajte v našej škole, v budúcej triede námorníkov. Tešia sa na vás vaši starší kamaráti.

          • Deň otvorených dverí

            14. 4. 2024

                   

                       

            Čo sa deje za zatvorenými a zamknutými dverami? U nás kľúčik od školy umožnil 26. 4. 2024 každému očku nakuknúť, každému ušku započuť,  každému jazýčku pošepnúť aj šikovným nôžkam i rúčkam vyskúšať, čo sa v tejto budove celý deň skrýva. Rodičia mali možnosť prísť pouvažovať a možno si už vybrať tú pravú školu pre svoje dieťa a zistiť, či by sa tu práve ich ratolesti páčilo. Štvrtáci – námorníci spolu s pani učiteľkou ponúkli návštevníkom ovocno – zeleninovú problematiku plnú rébusov, krížoviek spojenú s ochutnávkou a využitím všetkých ľudských zmyslov. Splnil deň otvorených dverí očakávania návštevníkov? Uvidíme pri zápise do 1. ročníka.

                   

                

          • Svetový deň divadla v 3. triede

            27. 3. 2024

            27. marec je svetový deň divadla, ktorý bol vyhlásený Medzinárodným divadelným inštitútom v roku 1961. Tretiaci si ho pripomenuli blokovým vyučovaním. V prvom bloku sa naučili čo to divadlo je, kde na Slovensku divadlá máme, ako sa v divadle divák správa, ale aj  čo je to javisko a hľadisko.  Odhalili profesie pracujúce v divadle a ako naozajstní herci absolvovali čítaciu skúšku predstavenia o Červenej čiapočke. 

            V druhom bloku vyriešili slovné úlohy z divadla a logické úlohy z  divadelného hľadiska. Preskúmali aj bábkové divadlo a zistili, aké typy bábok v ňom môžu vidieť. V poslednom bloku si vytvorili vlastné bábky a zahrali spolužiakom bábkové predstavenie O červenej čiapočke. Odmenou sa aktívny prístup k učeniu bolo divadelné predstavenie Divadla na rázcestí - Kocúr v čižmách, ktoré tretiaci sústredene sledovali a s hercami intenzívne prežívali príbeh kocúra.   A keďže učenie o divadle všetci tretiaci zvládli hravo, v mesiaci máj sa vyberú do Divadla JGT vo Zvolene. 

          • Marec - mesiac knihy v 3. triede

            26. 3. 2024

            V priebehu mesiaca marec si tretiaci pripomínali mesiac knihy rôznymi aktivitami. Zdokonaľovali sa v čítaní, tvorili osnovy príbehov a rozprávali o prečítaných dielach, navštívili školskú knižnicu, ilustrovali prečítané príbehy. 

            Každý tretiak dotvára svoje čitateľské slniečko lúčmi prečítaných kníh a všetci sa tešia, že slniečka sú z mesiaca na mesiac žiarivejšie  a nadšenie tretiakov z čítania kníh rastie. 

          • SVETOVÝ DEŇ VODY

            24. 3. 2024

            Prváčikovia nezabudli na 22. marec. Na tematickom vyučovaní pracovali s vodou, no najskôr sa o nej všeličo podozvedali. Naučili sa akou cestou prejde každá kvapka, jej dôležitosť, význam, skupenstvá vody.... Spolužiačka Hanka nám doniesla nádhernú knihu Dunaj. Spoločne sme sa ponorili do tejto magickej rieky a spoznali sme najväčšiu sladkovodnú rybu žijúcu v tejto rieke, ktorá nám porozprávala o Dunaji. Pokusy s vodou boli ohurujúce. Vyrobili sme si dážď, lávovú lampu, skúšali sme ktoré predmety sa potopia, zisťovali sme koľko kvapiek sa zmestí do minci a mnoho ďalšieho. Žiaci sa dozvedeli za akú dobu sa rozložia odpadky vo vode. Všetky nadobudnuté informácie  spísali na papier a vyrobili informačný plagát pre všetkých žiakov našej školy. Na záver našej práce sme si pripili pohárom čistej vody.

          • ŠKD

            24. 3. 2024

            Aj s vodou sa dá čarovať. Zábavné pokusy s vodou si vyskúšali žiaci v školskom klube.